HTML

Értelmes izombunkó

Gondolatok, tanácsok főként testépítésről illetve az élet egyéb nagyon fontos kérdéseiről. :)

Az edzés - Testépítés

2010.01.28. 16:39 :: izommate

 A testépítés valamilyen szintén eltér a többi sporttól, ugyanis itt egészen mások a viszonyok. Nincs pálya, nincs ellenfél, nincsenek írott szabályok amiket be kell tartani. Azonban mégis sok szempontból kitűnik a többi sport közül. Ugyanis itt nem az ellenfél legyőzése a cél, hanem saját magad felett aratott siker a lényeg.

A testépítő edzésben is szükség van valamilyen rendszerre, ezt logikusan edzéstervnek hívjuk. Véleményen szerint heti 4 edzésnél nincs szüksége többre annak, aki ezzel a sporttal foglalkozik. (Persze a profik világához nem értek, de a blog nem nekik, hanem az átlagembernek szól) Ezt a heti 3-4 edzést pedig mind különböző izomcsoportok megdolgozásával abszolválhatjuk.

A legáltalánosabb edzéstervekben egy nagy és egy kicsi izomcsoportot edzünk meg egy nap. Nagy izmok: mell, hát, comb. Kicsik: bicepsz, tricepsz, váll, vádli. Ezeket érdemes kombinálni. Persze aki párszor már edzett az tudja, hogy nem lehet csupán egy izomra dolgozni, valamilyen szinten mindig segíteni fog neki egy másik. Ilyen kapcsolat van például a mell izom illetve a tricepsz,váll között. Mivel a melledzéshez toló mozgást kell végezni, óvhatatlanul is bekapcsolódik valamilyen szinten a tricepsz és az elsőváll. Ilyen kapcsolat van még a bicepsz és a hátizom között is.

Fontos még megemlíteni, hogy a testépítő edzésnek nem kell órákig tartania. Sőt, nem SZABAD! A lényeg itt, hogy minél intenzívebben, minél kevesebb pihenőidevel dolgozzunk. Így érhetjük el a maximális izommunkát.

Ezen kívül érdemes az edzésnapok között egy pihenőnapot tartani, amikor kipihenheti az izomzatunk a fáradalmakat, hogy a következő nap aztán megint kikészíthessük :)

Átalános edzésterv 1.:
1. nap: mell+bicepsz
2. nap: pihenő
3. nap: váll+hát
4. nap: pihenő
5. nap: láb+tricepsz
6. nap: pihenő
 

Átalános edzésterv 2.:
1. nap: hát+váll
2. nap: pihenő
3. nap: mell
4. nap: pihenő
5. nap: bicepsz+tricepsz
6. nap: pihenő
7. nap: láb

Szólj hozzá!

Címkék: edzés testépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://izomagy.blog.hu/api/trackback/id/tr761710256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása