Nos, a szénhidrát egy bonyolult (makro)tápanyag. Ezeket használjuk fel, amikor reggel felülünk az ágyban, amikor futunk a villamos után, illetve amikor tudatosan sportolunk. A szénhidrát alapvetően szén és vízmolekulákból áll, ezt mutatja a neve is. Legegyszerűbb formája a cukor, bonyolultabb a rizs, burgonya,stb. A szénhidrátokat testünk glükózzá alakítja át és ez csörgedezik ereinkben, amiből majd az energiát nyerjük. A vicc azonban, hogy nem esszenciális, tehát nem feltétlenük szükséges az életben maradáshoz, ugyanis a szervezet elő tud állítani megfelelő mennyiségű glükózt. Ez azonban ha sportolunk már nem elég.
Ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű szénhidrátot vigyünk be táplálkozásunkkal, ugyanis ezzel tudjuk fenntartani testünk természetes egyensúlyát. Manapság gyakori a félelem a szénhidrátokkal szemben, köszönet norbinak és a hasonló gyökereknek. A hivatalos álláspont szerint egy felnőtt embernek kb 2000 kalóriát kell megennie naponta, amelynek a 55-60%-át kell szénhidrátból kell fedezni. Mivel 1 gramm szénhidrát 4,1 kcal(kalóriát) jelent, hatalmas matematikai tudásommal kiszámoltam, hogy durván 300 g szénhidrátot kéne megennie mindenkinek naponta.
Persze ez csak tényleg nagyon durva becslés, mert nyilván nem mindegy, hogy egy 140 kg-os 190 magas testépítőről vagy egy sovány 155 centis nőről beszélünk. Általában 3-4 g/testsúlykilogrammal szokás ezt megadni. (70 kg ->210-280 g)
De ami legfontosabb, hogy nem mindegy milyen szénhidrátot eszünk. A napjainkban sokat hallott vércukorszint mutatja, hogy mennyi glükóz van a vérünkben. A különböző típusú szénhidrátok pedig különböző mértékben befolyásolják ezt a vércukorszintet. Azt, hogy milyen mértékben befolyásolja pedig a glikémiás-index mutatja meg.
Mostmár elég durván belementem a tudományba, úgyhogy ne szarj be a következő postban érthetően elmondom, hogy mi a jó és rossz szénhidrát között a külöbség. :)
Na hajrá!
Máté